Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΕΛΕΝΕΙΟΝ"

Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΪΜΑΚΛΙΟΥ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ένας ορατός κίνδυνος προβάλλει απειλητικός για τα ιστορικότερα σχολεία όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και της Κύπρου ολόκληρης.

Πρόκειται για το Γυμνάσιο Φανερωμένης, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τα δημοτικά σχολεία Φανερωμένης, Αγίου Κασσιανού, Ελενείου, Αγίου Αντωνίου και το Νηπιαγωγείο Φανερωμένης.

Σχολεία με ιστορική παράδοση, τεράστια προσφορά και μοναδική αίγλη.  ΄Οσοι μαθητές φοίτησαν στα σχολεία αυτά και έχουν δείξει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη τους για όσα απεκόμισαν από την εκεί φοίτησή τους και δεν είναι ολίγοι οι απόφοιτοι που διέπρεψαν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής.

Σήμερα τα σχολεία αυτά με τη συνεχή αποψίλωσή τους κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν και μοιραία να κλείσουν.

Αυτό θα είναι ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα που μπορεί να υποστεί η εκπαίδευσή μας.Αν αυτά τα σχολεία παύσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είναι σαν να τερματίζεται μια τεράστια σε αξία ιστορική διαδρομή.  Θα είναι ένα σφάλμα και ένα στίγμα που θα μας ακολουθεί πάντοτε.

Κι αν δεν προληφθεί αυτός ο κίνδυνος όλοι θα είμαστε υπόλογοι στην ιστορία.

Εχοντας υπόψη της αυτά η Σχολική Εφορεία καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια να αποσωβηθεί ο κίνδυνος.

Εκπονεί σχέδια για να είναι σε θέση τα σχολεία αυτά να συνεχίσουν να υπάρχουν, για να συντηρηθεί η ιστορία τους και να μην υποπέσουμε σε ύβρη.  Γιατί θα είναι πολύ μεγάλο το τίμημα αν αυτά τα ιστορικά σχολεία εγκαταλειφθούν στο έλεος τους γιατί έτσι το θέλουν μερικοί.

Παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας για να συντηρήσει μια μεγάλη παράδοση και μια ιστορική πραγματικότητα θα πρέπει να τύχει συμπαράστασης και από όλους τους κοινωνικούς φορείς έτσι ώστε η προσπάθεια να καρποφορίσει.  Όχι ως ανάγκη αλλά πιότερο ως χρέος προς τον εαυτό μας και την ιστορία μας.